Ga direct naar de content

‘Ik ga de BOFEB doen’

Geplaatst als type:
Geschreven door:
Gepubliceerd om: februari 19 2024

Jasper Lukkezen is sinds 2016 hoofdredacteur van ESB. Per 1 april 2024 zal hij in deeltijd het economentraineeship BOFEB van de Rijksoverheid gaan leiden. Hij blijft ook in deeltijd betrokken bij ESB. Een interview van Jasper met Jasper.

Lees hier het bericht van het Bestuur Stichting ESB

Waarom deze overstap?

“Ik blijf deels hoor.”

Oké, oké, maar waarom directeur BOFEB?

“Voor een uitlegeconoom als ik, iemand die een verschil wil maken in de wereld door economische kennis en inzichten behapbaar te maken en te delen, is het leiden van de BOFEB een fantastische opdracht. De BOFEB-opleiding trekt twee keer per jaar een klein klasje van de slimste pas afgestudeerde economen en maakt van hen de beleidsmakers van de toekomst. Als directeur selecteer je deze trainees en bied je hun een veelzijdig opleidingsprogramma, met een combinatie van economische theorie, kritisch denken en praktijkopdrachten.”

Jasper Lukkezen is hoofdredacteur van ESB en binnenkort directeur BOFEB

Maar je blijft dus wel bij ESB?

“Ja, ik heb ESB nog wat te bieden.  Ik breng mijn uren terug en dat biedt op de redactie ruimte om een nieuwe redacteur aan te werven en zo de stabiliteit bij ESB te borgen (‘hé, psst, er is een vacature’). Robert Kleinknecht, sinds mei 2022 mijn mede hoofdredacteur, zal nadrukkelijker op de voorgrond treden. En het stichtingsbestuur van ESB gaat aan de slag met de vraag hoe de redactie het beste georganiseerd kan worden en wat voor structurele invulling van de hoofdredactie daarbij hoort.”

Waar ben je het meest trots op?

ESB voelt wel echt als mijn ‘kindje’, dus ik ben overal trots op. Maar als ik het in één zin moet zeggen, is dat ik ESB een centrale plek in het Nederlandse economische debat heb weten te geven en dat heb kunnen verankeren. Met hulp van mijn redactie, de auteurs en de vele kritische lezers zijn we mooie actuele en maatschappelijke relevante themanummers neer gaan zetten, dankzij verschillende uitgevers die toegankelijk op de website gaan presenteren en met behulp van een langjarig commitment van begunstigers hebben we ESB financieel gezond weten te maken.”

Ga je bij de BOFEB wat ­veranderen?

“Zeker, ik ga twee keer per week toetsen of de trainees ESB wel gelezen hebben. Met strikvragen uiteraard.”

En nu het echte antwoord?

“Er moet voldoende ruimte zijn in de opleiding voor de economische thema’s waar het de komende jaren beleidsmatig knelt. Marktordening, ongelijkheid, de fysieke omgeving, klimaat. En op die thema’s moeten de ambtenaren van de toekomst leren om nieuwe inzichten tot zich te blijven nemen. De wetenschap gaat namelijk razendsnel. Maar voor ik echt wat verander, wil ik eerst even kijken. Ik heb zelf de BOFEB nooit gedaan.”

Auteur

Categorieën

Plaats een reactie