Meest gelezen

1 reactie

Ik ben het volledig oneens dat ruimere liquiditeit tot meer kredietverstrekking leidt. Een bank heeft een balans, een vermogenspositie. Het is voor een bank triviaal om bezittingen om te zetten in liquiditeit, of geld, door deze te verkopen. Sowieso zal een bank altijd over voldoende liquide middelen beschikken om krediet te verlenen. De bepalende factor lijkt mij hoeveel eigen vermogen een bank aan moet houden, daar verandert QE niks aan, en eigenlijk zitten banken nu gewoon met extra geld waar ze niks aan hebben.

Omdat de vermogenspositie van een bank niet verbetert -ik word er ook niet rijker van als ik een appel ter waarde van Euro 1,- ruil voor cash- verwacht ik gewoon niet dat het meer aan kredietverlening zal doen. Vergelijk het met dat ik 1000 appels en Euro 1000,- aan cash verander in 500 appels en Euro 1500,- aan cash door 500 appels te verkopen. Mijn vermogen neemt niet toe, de vraag naar krediet is hetzelfde, en als ik een deel van mijn vermogen moet aanhouden -zeg Euro 1000,- - heb ik enkel overbodige cash in handen.

Ik geloof best in renteeffecten, maar dat QE op welke manier dan ook voor meer kredietverstrekking zal zorgen doordat er meer liquiditeit is. Nee.

M.C.A. Devillers

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen