Ga direct naar de content

‘Ik wilde de kijkers van Zomergasten laten nadenken over klimaateconomie’

Geplaatst als type:
Geschreven door:
Gepubliceerd om: augustus 25 2022

Op zondag 31 juli was Sandra Phlippen, oud-hoofdredacteur van ESB, te gast bij het programma Zomergasten. ESB blikt met haar op de uitzending terug.

Sandra Phlippen is hoofdeconoom bij ABN Amro

Wat dacht je toen je de uitnodiging van Zomergasten ontving?

“Toen heb ik direct ja gezegd voordat de redacteur haar vraag volledig had uitgesproken. Vooral vanwege het feit dat ik een filmfanaat ben en mijn hele familie ook. Het is eigenlijk een lang gekoesterde droom. We kijken Zomergasten thuis ook altijd.”

Je bent de eerste actieve hoofdeconoom van een bank in het 34-jarig bestaan van Zomergasten. Waarom zouden ze jou benaderd hebben?

“Dat hebben ze me uitgelegd. Ten eerste omdat ik, door mijn achtergrond in de economie én de sociologie, de economie analyseer vanuit een brede maatschappelijke blik en me nadrukkelijk op de gedragskant richt. Ten tweede wilden ze, vanwege de economische turbulentie, een econoom in de uitzending hebben. En ze vonden dat ik over complexe vraagstukken eenvoudig praat. Dat ze bij een bankeconoom uit waren gekomen, was min of meer toevallig.”

Had je vooraf een bepaald doel?

“Zeker. Ik wilde de ernst van de klimaatproblematiek benadrukken en mensen meenemen in de beleidsvraagstukken, mede vanuit een economisch perspectief. Veel Zomergasten-kijkers zijn anti-economie, en vinden bijvoorbeeld marktwerking een negatief concept. Ik wilde ze laten nadenken over welke beleidsmaatregelen op een maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen én betaalbaar zijn. Ik denk dat het linkse landschap, met VPRO Tegenlicht als beste voorbeeld, net zo populistisch is als sommige rechtse politieke stromingen. De neiging is snel om te denken dat die ‘tokkies op rechts het allemaal niet begrijpen’. Ik wilde nuance door het te hebben over zowel het maatschappelijk wenselijke als de kosten ervan.”

Terwijl jij je als hoofdeconoom zorgen maakt over klimaatverandering, is de winst van banken nu sinds de kredietcrisis op het hoogste niveau [Aslan en Stam, 2022]. Doen de banken wel genoeg?

“Nee, daar doen ze nog niet genoeg aan. Maar om te weten wat ‘genoeg’ betekent, moet je eerst een paar tussenstappen zetten. Dat begint met het maken van scenario’s: wat gaat het beleidsscenario van anderhalve graad opwarming per jaar betekenen voor elke sector in de Nederlandse economie? Daar zijn we bij de bank nu mee bezig. Als je dat hebt gedaan, dan kun je de blootstelling van de klanten in je portefeuille ten aanzien van de transitie- én de opwarmingsrisico’s meten. Daarop kan je dan je beleid baseren om die risico’s zoveel mogelijk te verkleinen, bijvoorbeeld door bedrijven te helpen met het reduceren van hun uitstoot. Veel is nog onbekend, dus dit gaat over jaren werk. Ik vind het verstandig dat we geen dingen doen zonder te weten waar we staan en wat er nodig is.”

Je neemt iedere vijf jaar een half jaar rust. Moeten we je dan ook missen in de media?

“Dat zou heel goed kunnen. Daar had ik nog niet over nagedacht. Ik heb wel voor mezelf besloten dat ik nog niet klaar ben binnen de bank. Ik ben net lekker bezig. Maar ik blijk in de luxe positie te verkeren dat de bank een standaard personeelsbeleid heeft dat iedereen er elke vijf jaar zes maanden tussenuit kan, waarvan deels betaald. Dus ik ga die regeling gebruiken om mijn academische onderzoeksagenda weer een stap verder te brengen. Daarna ga ik weer door bij de bank.”

Literatuur

Aslan, B. en P. Stam (2022) Winst Nederlandse banken in 2021 op recordniveau sinds kredietcrisis. Statistiek, 22 juni. Te vinden op esb.nu.

Auteur

Categorieën