Ga direct naar de content

“Economisch nieuws gaat te veel over geld”

Geplaatst als type:
Geschreven door:
Gepubliceerd om: oktober 5 2019

Op zondag 6 oktober wordt het eerste Standup Economics Festival gehouden in Nederland. Hier gaan comedians met economen in gesprek over de economie. Wij spraken Raoul Heertje – een van de comedians – voorafgaand aan het festival.

Fotoperbureau HCA-Patrick Harderwijk

Wat vind je van het initiatief?

“Ik vind het een enorm leuk idee. Ik vind optredens eigenlijk altijd een goed excuus om me te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Ik heb natuurlijk wel vaker over economie nagedacht, maar ik vind het heel leuk om er meer over te leren. Ik dacht eerst wel, als ze maar niet gaan proberen om grappig te doen met, in dit geval, economie als onderwerp. Ik hou daar niet van, en ik denk dat het dan ook niet grappig wordt. Comedians zijn geen mensen die binnenkomen met dertig grappen in hun zak, maar ze kijken op een bepaalde manier naar de zaken. Als het goed is, levert mijn manier om ergens naar te kijken grappige momenten op, maar dat is een bijverschijnsel.”

Het festival lijkt goed bij je te passen: via je vader, Arnold Heertje, kwam je al vroeg in aanraking met economie.

“Dat klopt. Toch speelde economie in mijn jeugd niet zo’n grote rol. Ik heb bijvoorbeeld het eindexamen economie uit zijn boek gedaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik dat met hem besprak. Wat me het meest is bijgebleven, zijn de mensen die bij ons over de vloer kwamen. Die kwamen heel geleerd op mij over, terwijl mijn vader die autoriteit over het algemeen juist ook wel omver schopte. De analytische gesprekken vond ik wel erg interessant. Ik heb echter nooit het idee gehad dat ik economie zou moeten gaan studeren. Mijn vader was erg bedreven en goed in economie, maar zo zag ik mezelf niet.”

Het idee van het festival is om economisch nieuws toegankelijk te maken. Hoe toegankelijk vind je economisch nieuws?

“Ik kijk niet op de economiepagina van het nieuws. Het interesseert me niks wat er op dit moment met de rente gebeurt of juist niet gebeurt. Ik vind het wel interessant om de grote bewegingen die er gaande zijn te volgen. Het nieuws gaat vaak over geld en over economische groei, dat soort onzin. Het lijkt mij goed om ook eens te praten over waar bepaalde fenomenen vandaan komen. Een van mijn gesprekken gaat over de handelsoorlog tussen Amerika en China. Het gaat er vaak over dat Trump een idioot is met raar haar, terwijl een goede econoom ook iets interessants kan vertellen over hoe dit conflict nou tot stand is gekomen. Dit soort kennis vind je vaak niet in de krant, maar hiervoor moet je eigenlijk boeken of uitgebreide artikelen lezen.”

Op wat voor manier bereid je je voor op het Standup Economics Festival?

“Ik vraag me vooral af wat ik allemaal wil weten, maar ga niet vooraf op zoek naar antwoorden. Ook ga ik geen definities van begrippen die ik in mijn voorbereiding tegenkom uit mijn hoofd leren. Niet alleen vind ik het dan zelf niet leuk, ik heb dan ook een voorsprong op de mensen in de zaal. Het publiek weet dan helemaal niet meer waar ik het over heb. Ik verdiep me dus vooral in wat er speelt, en dan zien we wel waar we uitkomen.”

Vind je dat je overal grappen over mag maken?

“Ja. Er is geen enkel onderwerp waarvan je van tevoren kan zeggen dat je er geen grappen over mag maken, punt. Elk onderwerp waar ik mee zit, daar mag ik wat over zeggen, en dat is soms grappig. Het ingewikkelde is dat mensen nare associaties kunnen hebben, en dat is voor iedereen anders.

Waar het in mijn ogen soms fout gaat, is dat mensen denken dat ze over verschrikkelijke dingen grappen kunnen maken onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Dan gaat het eigenlijk alleen over provoceren. Bij mijn sessie over hoe we Nederland rijk houden, zouden sommigen bijvoorbeeld kunnen zeggen dat we de buitenlanders dan buiten de deur moeten houden. Toch vind ik niet dat je hier van tevoren restricties moet opleggen. Laat het maar gezegd worden, en dan kan ik samen met de slimme mensen aan tafel uitleggen dat het argument nergens op slaat. Of wél, maar dan op basis van economische argumenten, en niet vanuit racisme.”

Heb je er zin in?

“Zeker. De economen die komen zijn goede interessante sprekers heb voor zover ik ze ken en gegoogeld heb. Om met hen te spreken is sowieso heel interessant. Ik hoop natuurlijk dat er ook veel gelachen wordt en dat het publiek er wat van op kan steken. Ik heb in elk geval een enorme behoefte om te luisteren naar mensen die echt wat weten.”

Auteur

Categorieën