Ga direct naar de content

‘Gek om een verzekering tegen ziektekosten af te sluiten’

Geplaatst als type:
Geschreven door:
Gepubliceerd om: juni 17 2024

Sinds juni is de redactie versterkt met Wolf Struys. Wolf verhuist naar Nederland en was eerder economisch adviseur van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD), een Belgische politieke partij. Hij komt voltijds in dienst van ESB.

Je woonde tot gisteren in België. Wat bracht je bij ESB?

“Ik kende het blad natuurlijk als economisch adviseur bij Open VLD. Via LinkedIn zag ik af en toe wel eens een stuk voorbijkomen. Zo kwam ik ook plots de vacature voor redacteur tegen. Ik heb eigenlijk nooit stilgestaan bij het redactiewerk achter de artikelen die online verschenen. Dan zie je enkel de naam van de auteur onder het stuk staan. Toen ik de vacature zag, begon het meteen te kriebelen. Elke dag jezelf verdiepen in sociaal-economische vraagstukken zag ik wel zitten. Daarnaast spreekt de stijl van ESB me aan. Ik zie het als een blad dat kleurloos informatie probeert te brengen.

Eerder heb ik stage gelopen bij De Tijd, de Vlaamse tegenhanger van het Financieele Dagblad. Daar draaide het me echter wat te veel om de waan van de dag. Nu bij ESB kan ik mijn interesse voor media met mijn interesse voor sociaal-economisch beleid combineren.”

Kunnen we in Nederland iets leren van het ­sociaal-economisch beleid in België?

“Dat is een lastige vraag: andersom zou ik hem makkelijker kunnen beantwoorden: ­Nederland stond lang bekend als een gidsland voor ­België. Maar wellicht mag België trots zijn op het sociale-zekerheidsstelsel. Dat fungeert als een zeer sterk vangnet. Het voelt gek om zelf een ziektekostenverzekering te moeten afsluiten in Nederland. In België betaal je dat van je brutoloon. Anderzijds is het Belgische vangnet soms zo breed dat het te veel geld kost. Enkele euro’s betalen om naar de huisarts te gaan, zou voor mensen met een hoog inkomen geen probleem zijn.”

Je gaat werken in Amsterdam: kon je een woning vinden?

“In Vlaanderen is de huizenmarkt niet fantastisch geregeld, maar toch is het niet zo erg als in Amsterdam. Eind deze week ga ik wonen in een appartement voor 800 euro per maand dat ik deel met drie huisgenoten. Die kamer heb ik tot augustus. Ik houd me dus ten zeerste aanbevolen voor tips.”

Rest van de redactie

Auteur

Categorieën

Plaats een reactie